Regionalni forum TIS, organizuje Međunarodnu konferenciju “Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija“ koja će biti održana 8. i 9. oktobra 2018. godine u Sarajevu.

Ovo je jedna od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava i afirmiše saradnju vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija,  poslovnog sektora i nevladinih organizacija u cilju planiranja i saradnje u realizaciji regionalnih projekata u oblastima razvoja tržišta kapitala, rada, roba i usluga, razvoja zvanične statistike, promocije o mogućnostima regije za investicije i istraživanja i razvoja u oblastima informacione tehnologije, komunikacija, efikasnog upravljanja i korištenja ekonomsko-socijalnih potencijala i dr.

Konferencija ima četiri panela: panel tržište, panel investicije, panel statistika i panel istraživanje i razvoj, te posebne sesije koje se odnose na predstavljenje i analizu projekata za investitore. Projekti su iz oblasti energetike, turizma, proizvodnje hrane, poljoprivrede, komunikacija i dr. Na konferenciji posebna pažnja će biti usmjerena na projekte iz oblasti energije, turizma i prirodnih resursa zemalja regiona.

Planirana je prezentacija projekata koji doprinose poboljšanju uslova poslovanja u regiji, povećanju investicija, umrežavanju poslovne zajednice i nevladinih organizacija na regionalnom i evropskom tržištu. Prezentovat će se mogućnosti zajedničkog učešća firmi iz regije na trećem tržištu. Govorit će se o razvoju i afirmaciji zvanične statistike i značaju statističkih podataka za donošenje odluka svih nivoa vlasti kao i značaju istih podataka za razvoj ekonomije i kreiranja socialnih politika. Konferencija će pružiti podatke i analize u oblastima industrije, energetike, turizma, poljoprivrede, uvoza i izvoza, investicija i dr. Prezentovat će se procesi i značaj evropskih integracija kao i mogućnosti tržišta Evropske unije.

Partneri i saradnici u organizaciji konferencije su: Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024, Agencija za statistiku BiH, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine,  Vanjskotrgovinska komora BiH, Predstavništvo Njemačke privrede u BiH, Sarajevska berza-burza (SASE), Unija komora i robne razmjene Turske – TOBB, Republički zavod za statistiku Srbije, Državni zavod za statistiku Hrvatske, Udruženje poslodavaca trgovine i poduzetnika Slovenije (ZDOPS-GIZ), QSS d.o.o. Sarajevo,  IN2 Data d.o.o. Hrvatska, Zavod za statistiku Crne Gore, Evropski pokret Srbija, Privredna komora Srbije, Poslovne novine d.o.o Sarajevo, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH – FIPA,  Vijeće stranih investitora BiH, Istraživački centar Slovenske akademije nauka i umjetnosti, Best Solutions d.o.o. Sarajevo,  PlanB d.o.o. Sarajevo, Zavod za statistiku FBiH, Ekonomski fakultet Sarajevo, Sveučilište Algebra, , Grad Sarajevo, Papilot International d.o.o. Ljubljana i Centar za podršku demokratije i ekonomskog razvoja (UCDER), kao i drugi učesnici iz Bosne i Hercegovine i regije.

Sve informacije o konferenciji i prijavi učešća možete pronaći na web portalu www.forumtis.net ili kontaktirati nas na tel.: + 387 33 217 391; mob.: + 387 61 011 198; e-mail: info@forumtis.net ili info@horizon2024.org.